Champagne, 24. – 28. 9. 2016
Po třech letech jsme opět vyrazili s Adventurou, tentokrát do oblasti Champagne, kde jsme ještě nebyli. V roce 2001 jsme sice v rámci zájezdu do Paříže navštívili Remeš, ale jinak to pro nás bylo pole neorané.
Francouzský region Champagne-Ardenne dal jméno jednomu z nejskvělejších vynálezů - šampaňskému. Tento lahodný a celosvětově oblíbený mok se nesmí vyrábět nikde jinde než v údolí řeky Marna mezi městy Epernay a Remeš. Tím pádem jsou místní tak trochu "za vodou" a není divu, že městečko Epernay se pyšní nejvyšším HDP na hlavu v celé Francii.
Vinařská oblast Champagne zasahuje zhruba mezi města Epernay a Reims (Remeš). Přestože Epernay je řádově menší, mnozí ho pasují na hlavní město šampaňského. Právě tady najdeme proslulou ulici Avenue de Champagne, na níž leží proslulé vinařské domy, např. Moët et Chandon, Mercier nebo De Castellane. Podle místních se jedná o nejbohatší ulici na světě, a to právě díky milionům lahví šampaňského uchovávaných v podzemních sklepeních pod dlážděním této ulice.
Mnohem větší Remeš se také může pochlubit vinařskými domy (najdeme zde například známou značku Pommery), ale známější je díky katedrále Notre-Dame, jednou z nejvýznamnějších církevních staveb ve Francii a místu korunovace francouzských králů.
Při bližším pohledu na vinohrady zjistíte, že réva je zde mnohem nižší než u nás. Důvodem je poměrně drsné klima zdejšího kraje, kdy výše položené hrozny by zmrzly – přes den naakumulované teplo totiž v noci vyzařuje křídová hornina a zabraňuje tak promrznutí vína.
Tajemství úspěchu šampaňského je tak trochu magie míchání tří odrůd, ze kterých se šampaňské dělá – je to Chardonay, Pinot Noir (rulandské modré) a Pinot Meunier (mlynářka). Vinaři často mísí až 30 různých vín z různých odrůd, ročníků a podoblastí. Pouze v nejlepších rocích, kdy réva dosahuje skvělé kvality, se vyrábí ročníkové šampaňské – kompletně ze sklizně z jednoho roku. Tato vína jsou nejdražší a poznáte je podle letopočtu uvedeného na etiketě.
Za zmínku stojí vesnička Hautvillers, ležící na svazích vysoko nad řekou Marna. Najdeme tu mimo jiné bývalý benediktinský klášter Abbey Saint-Pierre z roku 650, kde na konci sedmnáctého století mnich Dom Perignon zdokonalil princip výroby šampaňského, a je tak vlastně považován za "otce zakladatele".
Kraj Champagne nedává vzniknout jenom vínu, kupodivu tu najdeme i destilérii Guillon, jednu z mála palíren whisky ve Francii. Jedná se o malou rodinnou manufakturu ukrytou v dubových lesích Remešského pohoří. Ječmen na slad pochází z okolních polí a je kuriozitou, že právě kraj Champagne je velkým vývozcem ječmenného sladu do Skotska. Jejich whisky plní do zajímavě tvarovaných lahví, které se podobají flakonům na voňavky – inu, Francouze v sobě nezapřou.
Další dobrotou je čokoláda, ze které ve výrobně v Epernay ručně vyrábějí čokoládové špunty s likérem ze šampaňského uvnitř. Tyto pralinky jsou místní specialitou a jejich vysoká cena je dána náročností procesu, který můžete na vlastní oči spatřit během exkurze.
Mapka našeho putování: 1. den, 2. den, 3. den
1. den | 2. den | 3. den |